Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

RONALD BRUS : HOMAGE TO ANOPOLI


Το 1990 ένας Ολλανδός καλλιτέχνης φωτογράφος, ο Ronald Brus, κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (100 μόλις) ένα λεύκωμα (portfolio) που περιέχει 20 φωτογραφίες μαυρόασπρες από την Ανώπολη, με τίτλο: Hommage aan Anopoli.


Τις φωτογραφίες τράβηξε κατά τις επισκέψεις του στο χωριό και το αφιερώνει στη μνήμη του Μανούσου Γλυμενάκη, τον οποίο είχε γνωρίσει κι είχε ενθουσιαστεί με τη φιλοξενία του, αλλά δυστυχώς δεν τον βρήκε εν ζωή σε επόμενη επίσκεψή του στο χωριό. Είναι διαστάσεων 30 χ 20 εκ. επικολλημένες σε σκληρό χαρτί 40 χ 30 εκ. Δύο από αυτές δείχνουν όψεις του χωριού και συγκεκριμένα τις γειτονιές Σκάλα και Μαριανά. Οι άλλες δείχνουν κατοίκους στην καθημερινή τους ζωή: στον δρόμο, σε δουλειές, σε καφενεία.

Ο φωτογράφος έχει ένα ιστολόγιο στο διαδίκτυο [Δες ΕΔΩ], όπου έχει δείγματα της δουλειάς του, κι ανάμεσά τους τρεις φωτογραφίες από το Λεύκωμα (και κάποιες άλλες έγχρωμες). Οι τρεις φωτογραφίες είναι: Η Φυντικολενιά (Ελένη Φυντικάκη) να βόσκει πρόβατα [Δες ΕΔΩ], Ο Μαυρακογιάννης (Γιάννης Ζαμπέτης), καθισμένος στη ρίζα μιας ελιάς στον Γύρο [Δες ΕΔΩ] κι ο Ντουρογιάννης (Γιάννης Α. Αθητάκης) να περπατεί στον δρόμο στα Καμπιά έχοντας στον ώμο του ένα αρνί [Δες ΕΔΩ].

Βάζω μια φωτογραφία από το Λεύκωμα και την αφιερώνω στα Καμπιωτάκια του Facebook:


Σημείωση: Δεν ήξερα την ύπαρξη του Λευκώματος μέχρι τον προηγούμενο Δεκέμβρη, οπότε ο φίλος Ευτύχης Τζιρτζιλάκης με ενημέρωσε ότι βγήκε προς πώληση ένα αντίτυπο στο γνωστό ιστότοπο δημοπρασιών ebay. Το αγόρασα, και με την ευκαιρία, ευχαριστώ τον Ευτύχη που μου το υπέδειξε. Η ιστοσελίδα της αγοράς είναι ακόμη διαθέσιμη για επίσκεψη στο διαδίκτυο [Δες ΕΔΩ], όπου από τις φωτογραφίες του Λευκώματος έχει μία, εκείνη που δείχνει τον Τωρόπολο (Παύλο Γ. Κριαρά) [Δες ΕΔΩ].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Free Hit Counter