Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΛΟΥΤΡΟ

Απόσπασμα από το κείμενο Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙ της Νίκης Τρουλλινού αναρτημένο στο ιστολόγιο ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ !!! εδώ:

Καθώς μεγαλώναμε, παίρναμε τον υπνόσακο και κατηφορίζαμε στα φαράγγια. Ξέρετε το φαράγγι της Αράδαινας; Στην επαρχία Σφακίων. Εκεί πάνω στα μάρμαρα - αφού το βράχο να σκαλίσεις, μάρμαρο άσπρο από κάτω- ταβερνείον υψώθη περήφανον πάνω στο βράχο, μπροστά στην είσοδο του φαραγγιού. Τα ταχύπλοα των νεόπλουτων Νέο – κρητικών διασχίζουν τον κόλπο κι ύστερα ρίχνουν άγκυρα στις θαλασσινές σπηλιές! Ναι, εκείνες τις ίδιες που κάποτε γαλήνια ακουμπούσαμε το κορμί μας σιγομουρμουρίζοντας “μέσα στις θαλασσινές σπηλιές υπάρχει μι’ αγάπη, υπάρχει μια έκσταση…’’. Δίπλα το Λουτρό. Πόσο ακόμα θα κτιστεί… Προσπαθώντας ν’ αποδιώξω την νοσταλγία, ταξιδεύω στο παρελθόν.
Ιούλης 1974. Το Λουτρό: δυο σπίτια, το ταβερνάκι της κυρά – Μαρίας που τηγάνιζε αυγά με πατάτες, προς πέντε δραχμές την μερίδα, τρία μεγάλα αλμυρίκια και μεις. Μια παρέα φοιτητών να τραγουδά αντάρτικα ώσπου η βάρκα από τα Σφακιά έφερε το μαντάτο πως έπεσε η χούντα. Και τη δεκαετία του ογδόντα πάλι εκεί. Το Λουτρό να χτίζεται, πόσο ακόμα να την ξέντωσαν τη γη, φεύγαμε παίρνοντας δρόμο για τον Φοίνικα.


Ναι, είναι γεγονός ότι το Λουτρό (και όχι μόνο) "καταστράφηκε" με την άναρχη δόμηση. Τις ευθύνες όμως δεν πρέπει να τις επιρρίπτουμε στους κατοίκους, αλλά στο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ελληνικό κράτος που δεν μερίμνησε να προστατεύσει τις ομορφιές της Ελλάδας γενικώς.

Η "κυρά - Μαρία" ήταν η θεία μου η Μαρίκα (αδελφή του πατέρα μου). Ο θεός να την αναπαύσει, όπως και τον άντρα της τον Βαγγέλη Αντρουλακάκη, καθώς και τον αδικοχαμένο δισέγγονό τους, τον αξέχαστο Μανώλη. Διατηρώ τις καλυτερες αναμνήσεις από το Λουτρό, στο πάντα φιλόξενο σπίτι τους !



Στην ιστοσελίδα http://www.sfakia-crete.com έχει αναρτήσει ένας επισκέπτης του Λουτρού (Janni Heyer, Germany) τρεις μαυρόασπρες φωτογραφίες της δεκαετίας του '70





Και η Μαρίκα:


Loutro 1977. At today´s Blue House, the old lady is Marika, grandmother of Vangelis and Giorgos, back then the heart and soul of Loutro and a smart businesswoman as well, who was the first to understand Loutro´s possibilities for tourism at a time when practically everybody else had left the village

Η Μαρίκα από άλλον φωτογράφο:

Στo άλλο ιστολόγιό μου (ΑΝΩΠΟΛΙΣ) έχω ανεβάσει αυτό το σχετικό video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Free Hit Counter